כך תאמצי לעצמך אורח חיים הוגן יותר

נגה מושל

נגה מושל

פעילה חברתית ומובילת מהלך לקידום תחום סחר הוגן בבית הספר

מאז ששמעתי על סחר הוגן החיים שלי השתנו. בהתחלה לאט, אבל ככל שהעמקתי בנושא, התשוקה שלי אליו גברה, והרצון לשנות התחזק. הפעם הראשונה שנחשפתי לנושא הייתה מטעם מגמת ביולוגיה בה אני לומדת, וכבר בשיעור הראשון המורה הסבירה לנו על סחר הוגן. היא סיפרה לנו על מיליוני האנשים והילדים שעובדים בתנאי עבדות במדינות מתפתחות כדי לייצר מוצרי צריכה למדינות המפותחות.

אנחנו מדברים על 40 מיליון אנשים שעובדים בתנאי עבדות – ללא שכר, שעות עבודה רבות ביום, מיעוט הפסקות, בתנאי עבודה ירודה, ללא אמצעי בטיחות, מנותקים ממשפחותיהם, ונשלטים באלימות. 115 מיליון ילדים המועסקים בגילאים 5-14 – מתחת לגיל המותר במרבית מדינות העולם המערבי. 180 מיליון ילדים המועסקים בתנאים מסוכנים במיוחד ומעל ל-5,000 כורי מתכות מסוג קובאלט שמתים במהלך או בעקבות העבודה שלהם מידי שנה.

אני זוכרת שיצאתי מהשיעור הזה מזועזעת, ועוברת בי צמרמורת בכל פעם שאני חושבת על הסטטיסטיקות הנוראות האלה. המורה הסבירה לנו איך החיים של אותם ילדים נפגעים בעקבות העבדות, ומה אנחנו יכולים לעשות כדי לשפר את המצב.

לדוגמא, היא סיפרה לנו על מערכת ההפרשה שנפגעת בעקבות השעות הרבות שבהן הילדים לא יכולים ללכת לשירותים, או על הפגיעה במערכת השלד והשרירים בעקבות נשיאת שקים כבדים, כחלק מהיותם עבדים.

אישה מבוגרת עובדת במטע חקלאי

השנה היא 2021, בישראל 8 מיליון תושבים, שהצריכה שלהם משפיעה ישירות על מיליוני עבדים בעולם. למעשה, כמעט כל התעשיות מעורבות בעבודה בכפייה או בעבודת ילדים, כולל תעשיות האופנה, המזון, הבשר, התרופות, המכוניות, המכשירים האלקטרוניים ועוד רבים נוספים.

אז מה אנחנו יכולים ויכולות לעשות?

  1. לקנות סחר הוגן – חפשו את הלוגואים הבינלאומיים השונים של סחר הוגן המופיעים על המוצרים שמיוצרים תחת מדיניות סחר הוגן. התו הזה ניתן רק לעסקים שמשלמים בצורה הוגנת ומאפשרים תנאי העסקה בטוחים והוגנים לכל מי שעובדת בשרשרת האספקה של המוצר (התוים השונים מצורפים למטה).
  2. לקנות כחול לבן – בצורה הזאת ניתן להבטיח שהמוצרים עוברים ביקורת ממשלתית, ושלא יוצרו על ידי ילדים. החוקים במדינת ישראל אינם מאפשרים לילדים ולנוער (מתחת לגיל 18) לעבוד. לצרוך ישראלי זה לא מסובך בכלל! חפשו את הלוגו “מיוצר בישראל” על המוצרים שאתם צורכים (הסמל מצורף למטה)
  3. לצמצם צריכה – כמה פעמים נכנסתם לחנויות סטוק בשביל פריט או שניים ויצאתם עם עגלה שלמה של שטויות חסרות שימוש? אני חושבת שכולנו חטאנו בכך. הרבה מאותם מוצרים זולים ופלסטיקיים מיוצרים על ידי עבדים. ככל שאתם קונים יותר, הצריכה עולה, ואותן חברות מעבידות עוד ילדים בשביל מחזיק-העפרונות-זוהר-בחושך-בריח-תות שלך.
  4. להעלות את המודעות – להתקשר לחברות שאנחנו אוהבים ולבקש מהן לתמוך בסחר הוגן. יותר ביקוש = יותר היצע! אתם יכולים עכשיו (כן! ממש עכשיו!) לעצור לקרוא את הכתבה, לחפש מספר חנויות או רשתות, להתקשר לשירות הלקוחות שלהן ולשאול אם הן תומכות בסחר הוגן.
  5. למחזר בגדים או לרכוש בגדי יד שניה – מדובר אלטרנטיבה לא רעה, ואפילו טובה יותר, לבגדים שמיוצרים על ידי נשים שעובדות בתנאים קשים ובשכר לא הוגן. בגדי יד שנייה הם זולים, מגניבים ומשוגעים לגמרי, כל אחד יכול למצוא את הסגנון שלו!
לוגואים סחר הוגן
כל אלה צעדים קטנים אך משמעותיים למען הפיכת החברה שלנו לשיוויונית והוגנת יותר. בואו נאמץ אורח חיים של סחר הוגן, בואו נתחיל לפעול למען השינוי.

נהנית מהכתבה? מוזמנת לשתף >>

Share on email
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on facebook