חדשות טובות: המיזמים ופרוייקטים החדשים ששווה להכיר

במהלך השבועות האחרונים הכרזות על יוזמות מתחום האופנה המקיימת והמעגלית צצו כפטריות אחרי הגשם. משימוש בחומרים טבעיים חדשים על חשבון מוצרים מבוססי פלסטיק, דרך מודלים חדשים של צרכנות וכל ליוזמות מעניינות של מיחזור טקסטיל. אני כמובן לא מתיימרת להכיר את כל הפרוייקטים הקיימים (בשביל זה יש לכם את עתניאל גדז’ שהוא מקור ידע בלתי נלאה), אבל בכל זאת חשבתי שיהיה מעניין לעשות רשימה של חדשות טובות בנוגע לכמה מהמיזמים ששמעתי עליהם לאחרונה שנראים לי ראויים לציון.

מודלים עסקיים חדשים

מותג הג’ינסים הפופולרי בעולם, Levi’s, השיק את Levi’s SecondHand, פלטפורמה חדשה לרכישה של פרטי ליוויס מיד שנייה -. במקביל לרכישת פריטי יד שנייה, הלקוחות יכולים כעת להחזיר מכנסיים וג’קטים משומשים בתמורה לשובר קנייה בחנויות הרשת. מדובר בצעד חכם במיוחד עבור המותג שידוע בעמידות של המוצרים שלו. אם בעבר מי שהרוויחו מהעלייה בפופולריות של פריטי וינטג’ שלו היו חנויות יד שנייה למיניהן, הרי שעכשיו ליוויס מחזירים אליהם את הלקוחות שאוהבים את הג’ינס שלהם מיושן ומשופשף במיוחד.

חברת Rent the Runway האמריקאית ספגה מכה משמעותית בתקופת הקורונה, שכן לא רק שהצרכנים חששו מהידבקות בנגיף דרך הבגדים המושכרים, אלא גם שרבים מהם היו סגורים בבית ולא ממש היו צריכים בגדים חדשים בכל מקרה. שיתוף הפעולה שלה עם אתר הרי-סייל ThredUp הוא האחרון בשורה של ניסיונות להגדיל את החשיפה למותג ואת היקף המכירות שלה. במסגרת שיתוף הפעולה, בגדים פחות פופולריים שיוצאים ממעגל ההשכרה יעברו למכירה דרך הפלטפורמה של ThredUp.

חברת ההנעלה השוויצרית On הכריזה על כך שתתחיל במודל “השכרה” של נעלי התעמלות, במטרה להקטין את טביעת הרגל של החברה ולעזור לספורטאים מקצועיים שנאלצים להחליף לעיתים תכופות את נעליהם. לפי המודל, השוכרים ישלמו 360$ לשנה (כ-1200 ש”ח) ויוכלו להחליף נעליים כל חצי שנה. נעלי הספורט המשומשות ישמשו לטובת יצירת סוליות חדשות. תכלס, אני לא יודעת אם אפשר לקרוא לזה באמת מודל השכרה ולא פשוט “קנו אצלנו נעליים בתשלומים ואנחנו נדאג להיפטר מהם בשבילכם”, אבל היי – זה גם משהו.

מיחזור טקסטיל

רשת H&M פתחה את מערכת המיחזור הראשונה בעולם שממוקמת בתוך חנות והופכת בגד-לבגד. מערכת המיחזור, המכונה Looop, פותחה ע”י מכון המחקר לטקסטיל והלבשה של הונג קונג וממוקמת כיום בחנות של החברה בשטוקהולם. לקוחות מוזמנים להביא למקום חולצות, גרביים ובגדים משומשים אחרים (תחת מגבלות מסוימות, כמובן), ולצפות בזמן אמת בניקוי, גריסה וייצור של בגדים חדשים מאותם סיבים.

שיתופי פעולה מעניינים

חברת הרי-סייל של מותגי היוקרה, TheRealReal ובית האופנה גוצ’י הכריזו בתחילת אוקטובר על שיתוף פעולה במסגרתו אלפי פריטי אופנה מבית גוצ’י ימכרו באתר הרי-סייל. בחנות האונליין המשותפת של שני המותגים, שתמותג תחת השם Gucci x TRR, ימכרו פריטים חדשים שיגיעו ישירות מהמחסנים של גוצ’י וגם פריטי יד שנייה שיאספו מהלקוחות של TheRealReal.

ענקית הנעליים ד”ר מרטינס הודיעה על כך שתשתף פעולה עם מעצב העל מארק ג’ייקובס. מסגרת השת”פ, יעצב ג’ייקובס גרסה משלו למגפיים האייקוניות, שיהיו מיוצרות מתחליף עור (דמוי עור). הדגם המיוחד שהושק באמצע ספטמבר 2020, נחטף תוך דקות, ונכון להיום אין כוונות מצד מותג ההנעלה לייצר אותם שוב.

ארבעה מותגי אופנה ענקיים – אדידס, סטלה מקרטני, לולולמון וקרינג (קונצרן האופנה שהוזכר לחיוב כבר בעבר פה במגזין) – החליטו להשקיע יחד משאבים על מנת לעזור בפיתוח טקסטיל מבוסס פטריות שמזכיר במראה שלו עור של בעלי חיים. הטקסטיל החדשני מיוצר ע”י חברת Bolt Threads, שלפי הדיווחים זכתה בהשקעה בת שבע ספרות משיתוף הפעולה הזה.

אתר Vestiaire Collective, פלטפורמה דיגיטלית לקנייה ומכירה של פריטי אופנה יוקרתיים, הצטרף לאחרונה ליוזמה המשותפת לכלכלה מעגלית (The Joint Initiative on Circular Economy, JICE). היוזמה, שהושקה בשנה שעברה על ידי ששת המוסדות הפיננסיים הגדולים ביותר באיחוד האירופי, שואפת לגייס ולהשקיע לפחות 10 מיליארד דולר לתמיכה בכלכלה מעגלית עד שנת 2023.

מותג האופנה הישראלי Holyland Civilians יצא ב-12 באוקטובר עם קול קורא למעצבים שרוצים להשמיע את הקול שלהם לחבור אליהם לפרוייקט The Civilian’s Art Project. במסגרת הפרויקט, מעצבים שמרגישים צורך להביע את הרגשות שלהם אודות המצב הנוכחי, מוזמנים לשלוח את יצירות האמנות שלהם – שישותפו בערוצים הדיגיטליים של מותג האופנה וחלקם יודפסו על גבי טישירטים שהרווחים ממכירתם תתרם ל”תרבות של סולידריות“.

ועוד כמה דברים טובים ומעניינים

בית האופנה טומי הילפיגר, הודיע בסוף חודש אוגוסט על תכנית אסטרטגיית בשם “Make it Possible”, המתייחסת ליעדים הסביבתיים והחברתיים שהחברה רוצ לקחת על עצמה. התוכנית קובעת 24 יעדים שנתוו סביב ארבע מטרות על: מעבר למודל של כלכלה מעגלית, מעבר לייצור מתחשב בטבע ובמשאביו, גיוון וכוללניות (inclusivity), ויצירת הזדמנויות הנגישות לכולם.

חברת ורנגלר הציבה לעצמה יעד סביבתי חדש, במסגרתו תנסה לקצץ בחצי את המים שהיא משתמשת בהם לאורך שרשרת האספקה שלה, עד שנת 2030. באפריל 2020, הודיעה החברה שעמדה בהתחייבות ששמה לעצמה בשנת 2008 לחסוך בכמויות המים בשלב גימור המוצרים של מוצרי הג’ינס שלה. כעת מבקשת החברה להמשיך ואף להרחיב את ההתחייבות הסביבתית הזו.

תאגיד ראלף לורן השקיע בסטארט אפ אמריקאי בשם Natural Fiber Welding, שפיתח תהליך של מיחזור סיבים טבעיים כגון פסולת כותנה לטובת יצירת חומר גלם חדש. החברה התחייבה מול ראלף לורן שתצליח לייצר עד שנת 2025 כותנה שהיא 100% בת-קיימא, זאת כדי לאפשר לתאגיד להפחית את השימוש שלה בחומרים סינתטיים שאינם מתכלים כמו פוליאסטר וניילון.

חברת הדרמו-קוסמטיקה הידראלית, קמדיס, קיבלה לאחרונה את תו הטבעונות הישראלי של Vegan Friendly. לפי החברה, מרבית ממוצריה הם טבעוניים ובכל שלבי הפיתוח והייצור של המוצרים לא נעשים ניסויים בבעלי חיים. קבלת תו הטבעונות עולה בקנה אחד ביחד עם העובדה כי קמדיס מתבסס על טיפול בתסמינים באמצעות צמחים מעולם הרפואה הסינית, הידועים כמקורות עשירים של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חימצון וחומרים מזינים חיוניים אחרים.

יצרנית הרכב הדרום-קוריאנית יונדאי השיקה ב13 באוקטובר קולקציית אופנה מקיימת תוך שימוש בחלקים ממכוניות משומשות שלה. הקולקציה עוצבה בשיתוף שישה מעצבי אופנה ותכשיטים בעלי מודעות וגישה למוצרים מתחשבים בסביבה. מעניין לדעת שבתעשיית הרכב ישנם חלקי חילוף רבים שניתן להשתמש בהם שוב ושוב לאורך עשורים רבים. במקביל, ישנם חומרים שיותר קשה למחזר ולשמש מחדש (כמו עור וכריות אוויר), ואלו החומרים שיונדאי עושה בהם שימוש עבור הקולקציה שלה. בקיצור, מגניב מאוד.

Restyle Collection; התמונה באדיבות hyundai

ונסיים עם סרטון יפה של פלטפורמת הרי-סייל Vestiaire Collective (שהוזכרה קודם) שקוראת לעולם כולו להפסיק את הצריכה המוגזמת שלנו, ברשתות האופנה המהירה ובכלל.

קרדיט תמונה ראשית: payforlayers

נהנית מהכתבה? מוזמנת לשתף >>

Share on email
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on facebook