אחרי שהבנו מה זה גרינוושינג בכלל, וגרינוושינג בתעשיית האופנה בפרט, ולמה חברות האופנה נוקטות בשיטה הזו – עכשיו הגיע הזמן לנסות להבין איך לעזאזל אפשר לזהות את התרמית ולהימנע מרכישה של פריטים שכאלו.
1. אל תסתפקו בטענות שיווקיות מעורפלות
במקום להיות מושפעות ממונחים מפונפנים אך מעורפלים, כדאי לבדוק באינטרנט או אפילו בחנות הפיזית מידע ברור בנוגע לאג’נדה המקיימת של החברה. מותגים שנותנים עדיפות אמיתית לקיימות יציינו זאת בצורה מפורשת כבר מהעמוד הראשי של האתר, ויקדישו לפחות עמוד אחד שמסביר בצורה ברורה איך האג’נדה המקיימת באה לידי ביטוי. אם גם אחרי שקראתן לא בדיוק הבנתן מה החברה עושה כדי להבטיח עולם טוב ומקיים יותר – כנראה שהיא עושה גרינוושינג.
2. חפשו אסמכתאות מפורשות אצל המותגים הגדולים
אם מותג האופנה טוען שהמוצרים שלו מיוצרים מ-100% כותנה אורגנית או שהם טבעוניים, כדאי לבדוק את האישורים שמאששים שאכן כך הדבר. בדקו האם יש התייחסות לאישורים כמו EcoCert, GOST, אישור סחר הוגן, תוקף טבעונות של PETA או ויגן פרנדלי וכדומה. חשוב בהקשר הזה להגיד שהבירוקרטיה הכרוכה בלקבל את האישורים האלה היא די מורכבת ויקרה, כך שיכול מאוד להיות שהמותגים הקטנים והמעצבים העצמאיים לא יוכלו להרשות אותם לעצמם. אבל אם מותג גדול טוען לאגנ’דה מקיימת ולא מנסה להשיג את האישורים הללו – זה סימן שצריך להדליק נורה אדומה.
3. קראו בין השורות
הניסוחים המעורפלים שאנחנו נתקלות בהם כאשר אנחנו מחפשות מידע על מותג או מוצר מסויים, הם לגמרי בכוונה. חשוב לקחת בחשבון שלא כל מוצר “טבעי” הוא מוצר שהוא ידידותי לסביבה וזה שמוצר טבעוני לא אומר שהוא מיוצר ללא אכזריות ובצורה אתית.
4. העדיפו מותגים עם גישה הוליסטית לקיימות
יש הרבה מותגים שכדי להיראות כבעלי אג’נדה ירוקה עושים שינויים קטנים שלא ממש משפיעים על התמונה הכוללת. כך לדוגמה, אם מותג מייצר מאות מיליוני פריטים מידי שנה שלא מגיעים בכלל לחנויות ונזרקים – זה לא משנה אם הוא מוכר את המוצרים שלו באריזה שניתנת למחזור. כנ”ל לגבי חברות שמייצרות ליין אחד מ-100% כותנה ממוחזרת, אם הן מייצרות עוד 50 ליינים במקביל. לפיכך, בהכללה גסה עדיף להימנע מחברות אופנה מהירה, ולהתמקד במותגים קטנים שמשלבים את האג’נדה הירוקה שלהם בצורה כוללנית (משלב עיצוב המוצר, דרך הייצור שלו ועד לטיפול בפסולת).
5. אם יש ספק - כנראה שאין ספק
מותגי אופנה בעלי אג’נדה בת קיימא אמיתית וברורה, נוטים לציין יותר מידע על שרשראות האספקה שלהם, מהספקים דרך המפעלים וכד לחומרים שבהם נעשה שימוש במסגרת תהליכי הייצור. שקיפות היא כמעט תמיד הצעד הראשון לעולם הקיימות. אם המידע הזה לא מצויין באופן שקוף באתר האינטרנט של החברה, כנראה שיש לה מה להסתיר…