נסי להיזכר בפעם האחרונה שקנית לאחרונה פריט לבוש חדש. אולי זה היה בזמן שגלשת באינסטגרם ונתקלתן בפרסומת שתפסה את עינייך או אולי זה היה סתם במהלך שיטוט באתרי קניות נבחרים מתוך שעמום בזמן הסגר האחרון. לא משנה מה הייתה הסיבה, רובנו קונות לא מעט פריטים חדשים מידי עונה, מכל הסיבות הלא נכונות. החודש, הלא הוא חודש נובמבר, הפיתויים רק ילכו ויגברו עם פרסום מבצעי הקניות לרגל ימי הקניות המיוחדים (יום הרווקים הסיני, בלאק פריידי, סייבר מאנדיי ועוד).
חלקכן בוודאי חושבות שלקנות פה ושם חולצה בזארה ודומותיה לא עושה הרבה הבדל, אבל האמת היא שלכל אחת מאיתנו יש השפעה לא קטנה על תרבות הצריכה והשלכותיה על הסביבה והחברה. מחקר שהתפרסם במרץ 2020, הראה שבמהלך שנת 2019 נרכשו בבריטניה למעלה מ-11 מיליון פריטי לבוש שנלבשו פעם אחת במסגרת אירוע מיוחד כמו ארוחות חגיגיות, חתונות, כנסים פורמליים וכדומה. במקרה הטוב הפריטים האלה יגיעו לחנויות יד שנייה, אבל סביר להניח שמרבית הפריטים הללו ימצאו את עצמם במזבלה עוד לפני שזכו ללבישה שנייה או שלישית. סתם כדי לסבר את האוזן, בבריטניה משהו כמו 13 מיליון פריטי לבוש מגיעים למזבלות העירוניות מידי שבוע.
לא מצטרפות לסטטיסטיקה
תחילה חשוב להבין שהימנעות מצריכה היא הדרך הטובה ביותר לשמור על כדור הארץ והיושבים עליו. מחקרים מראים שיש משמעות סביבתית אדירה לשימוש בבגדים שכבר יש לנו רק תשעה חודשים יותר ממה שאנחנו בדרך כלל משתמשות בהם. השתמשו בפינטרסט או אינסטגרם כדי למצוא השראה לשימוש ושילוב של פריטי הלבוש שלכן בצורה שאולי עוד לא חשבתן עליה. אם אתן בכל זאת מרגישות שאתן ממש חייבות לצרף פריט לבוש חדש לארון שלכן במהלך חגי הקניות של נובמבר, מומלץ להעדיף לרכוש פריטים מחנויות יד שנייה או פריטים של מעצבות ישראליות (שגם מייצרות בארץ).
חגי הקניות של נובמבר 2019 היו התמריץ להקמת קבוצת הפייסבוק “מתלבשות על נובמבר“, שמבקשת להגדיל את המודעות לנזקי תעשיית האופנה במקביל לחיזוק האלטרנטיבות של צריכה בת קיימא. במסגרת חגיגות השנה של הקבוצה, אנו עורכות סדרה שלמה של הרצאות שמייתחסות בדיוק לאותם רעיונות, כאשר בשיא החודש (בלאק פריידי, 27/11) נקיים גם מסיבות החלפה בכל רחבי הארץ.
ההרצאות המתכוננות
ביום רביעי, ה-11/11, תקיים מיטל פלג מזרחי הרצאה בנושא “סוף העונה: שלוש סיבות לא לקנות את החולצה”. במסגרת ההרצאה, מיטל תתחקה אחר מסלול החיים של הבגד, החל מהשלב של גידול הכותנה ועד לקבירה באדמה של פריט הלבוש עם סיום השימוש בו, כשבמקביל תאיר זרקור על תנאי ההעסקה של העובדים בתעשיית האופנה ועל דפוסי הצריכה שלנו.
ביום חמישי, ה-19/11, צפויות לנו שתי הרצאות מרתקות. האחת, הרצאתה של גלית רייסמן בנושא תעשיית האופנה הישראלית. גלית תתן בהרצאתה הצצה אל מאחורי הקלעים של התעשייה, לאור ניסיונה האישי בתחום התיירות והואפנה, כמו גם מנקודות מבט של המעצבים הישראלים הצעירים, אותם היא בתור “היזמים החדשים”. מאוחר יותר תעלה לבמת הZoom שלנו אופירה אוברוגר, הבעלים של חנות יד השנייה המיתולוגית בתל אביב “אדרת”. בהרצאתה תתייחס אופירה לגלגולים של צריכת יד שנייה בעולם המערבי, מהעת הקדומה דרך הסיקסטיז ועד לתרבות ההיפסטרים והקורונה.
ביום חמישי ה-26/11, תתקיים הרצאה של הילה עושרי, סטייליסטית אישית שתדבר מתוך הניסיון שלה על ההבנה שלא חייבים להוציא הרבה כסף כדי ללבוש את מה שאוהבים ועושה טוב על הלב. בהרצאה הילה תסביר איך ליצור לעצמך ארון שבאמת ישרת אותך ויהיה סופר פרקטי, מלא בשילובים והכי חשוב – יחסוך לך המון זמן, כסף ותסכול.
ביום חמישי שהוא גם היום האחרון של חודש נובמבר, ה-30/11, יתקיימו שתי הרצאות אחרונות שממש לא כדאי לכן להפסיד. הראשונה היא הרצאתה של לי וולף, שמחלקת את זמנה בין סטיילינג להפקות אופנה ופרסומות לבין הדרכות סטיילינג אישי וקבוצות קטנות. בהרצאתה לי תשתף את המשתתפות בכל הטיפים שלמדה לאור עיסוקה בתחום ליצירת מלתחה חכמה מותאמת אישית. ולבסוף, ההרצאה שתסגור לנו את סדרת ההרצאות של נובמבר היא הרצאתה של לורליי ויסמן, הלא היא “אמא אקולוגית”. לורליי תספר לנו על החיבור שלה לעולם הקיימות ותספר לנו אודות התהליך שעברה ביחד עם בעלה וילדיה, ועל טיפים בנוגע לצרכנות בת קיימא בדגש על צרכנות אופנה.
להרשמה לאחת או יותר מההרצאות תעשה דרך טופס ההרשמה הנ”ל. ולפני שתשאלו – כל ההרצאות יתנו בחינם (!).
מוזמנות להמשיך לעקוב אחר עדכונים לאירועים נוספים שעוד יקרו החודש.
קרדיט תמונה ראשית: Unsplash