אמנם מגיפת הקורונה השפיעה על כולנו בדרך כזו או אחרת, אבל עובדי ענף האופנה המהירה, ובעיקר אלו שבבנגלדש, נפגעו במיוחד. כזכור, המשבר הביא לכך שהתעשייה הקמעונאית סגרה את דלתות החנויות שלהן במהירות, והירידה הבלתי נמנעת במכירות גרמה לחברות אלו לנקוט באמצעי חיסכון. אותו לחץ הביא אותן, בין היתר, לביטול הזמנות של בגדים חדשים ולכך שהם סירבו לשלם על ההזמנות על הבגדים שכבר נמצאים בתהליך הייצור או אפילו כבר בדרך אליהן.
במילים פשוטות, מדובר בחוצפה ממדרגה ראשונה. תארו לכן שהמעסיקים שלכן פתאום היו מפסיקים לשלם לכן משכורות על חודשים שכבר עבדתן בהן – פשוט כי ככה הם החליטו. אז זה בגדול מה שקרה לעובדי המפעל בבנגלדש. המרכז העולמי לזכויות עובדים הוציא במרץ 2020 דו”ח ובו נתונים מדאיגים למדי. כך למשל, 72% מהלקוחות לא שילמו עבור חומרי גלם שכבר נרכשו ע”י הספקים ואילו 91.3% מקהל הלקוחות לא שילמו עבור עלויות הייצור של הספקים. בדו”ח עוד נטען שבסך הכל מדובר בסחורה בשווי 3 ביליון דולר, שסופקו לחברות הקמעונאיות הגדולות מבלי שהן יעבירו את התשלום עבורן.
וכאן הצרכנים נכנסים לתמונה
מאחר ורשימת החברות שהפסיקה לשלם לעובדי המפעל והספקים שלה הלכה והתארכה, משתמשי המדיה החברתית החלו להשתמש בהאשטאג #PayUp כדי לקרוא לחברות אלו לחזור בהן ממעשיהן. לא מדובר בהאשטאג חדש, אלא שלמעשה הוא הופיע לראשונה בשנת 2013, לאחר האסון במפעל רנא פלאזה. התנועה שהתאחדה מאחורי #PayUp קראה לחברות הקמעונאיות לשלם פיצויים לעובדים שהושפעו מהאסון.
למרות שאי אפשר שלא להאשים את הסקפטיים שבנינו שפחות מאמינים שאפשר לעשות שינוי אמיתי דרך רשת חברתית כמו אינסטגרם – המציאות מוכיחה אחרת. אלפי הפוסטים שעלו באפליקציה שדרשו מהחברות לעשות את המעשה הנכון, יצרו לחץ חברתי וצרכני מספיק חזק כדי שלא פחות מ19 חברות, כמו נייק, זארה, Levi’s וטרגט הסכימו לבצע את התשלומים למרות הכל.
בזמן שחוגגים את הנצחונות בקרב, חשוב לזכור שהמלחמה רחוקה מלהסתיים שכן עדיין יש רשימה ארוכה של חברות שעדיין לא מסכימות לשלם כמו למשל טופשופ, Kohl’s, פרימרק, FahionNova, אורבן אאוטפיטרס ואנתרופולוג’י. למרבה המזל, יש לנו, כצרכניות, לא מעט דרכים לנקוט עמדה בניסיון בעניין וכולן לא דורשות מאיתנו אפילו לקום מהספה.
1. להצטרף למחאה באמצעות חתימה על ארבעת העצומות הרלוונטיות לנושא (ניתן למצוא את כל העצומות באתר של קמפיין #PayUp).
2. לשתף את הקמפיין והשלכותיו במדיה החברתיות שאתן פעילות בה.
3. אם יש לך את היכולת לעשות זאת, את יכולה לשקול לתרום לארגונים שונים התומכות בעובדים שנפגעו מפעולות החברות הגדולות.
4. להחליט שלא לקנות מוצרים חדשים של המותגים שלא שילמו לעובדיהם, עד שלא יעשו זאת.
5. להמשיך לחקור את הנושא ולוודא שהמותגים אחראיים לעובדים שלהם ולא רק לשורת הרווח שלהם.
התמונה הראשית באדיבות תנועת REMAKE עבור קמפיין #Payup