בלו הונה: שינוי קטן שעושה הבדל גדול

אחד מהדברים שאני יותר נהנית לעשות במסגרת העשייה של אקוטון הוא לדבר עם נשים יזמיות, בעלות עסק המושתת על ערכים של קיימות ואחריות חברתית. כשנפלה לחיקי ההזדמנות לדבר עם כליל שיר, שהקימה לפני כשנתיים את Blue Huna, כמובן שתפסתי אותה בשתי ידיים. 

איך הכל התחיל?

לפני כשנה וחצי חזרו כליל ובעלה ינון, האנשים שמאחורי בלו הונה, לארץ לקראת הלידה של הבת שלהם. לפני כן הם עברו שנים ארוכות בחברת יהלומים שיצרה עבורם הזדמנויות רבות לטייל ולחיות במקומות שונים בעולם, אבל זה לא היה מספיק. “אין ספק שהעבודה בחברת היהלומים הייתה מאוד משמעותית עבורנו. למדנו ממנה המון, גם מבחינה עסקית. זו הייתה עבודה נוחה ומאוד משתלמת, נגיד את זה ככה. רק עכשיו, כשעברנו להיות עצמאיים, הבנו עד כמה”, מספרת כליל. בזמן השהות שלהם מסביב לעולם, במדינות שאפשר רק לחלום על לבקר בהן בימים אלו, הם השניים החלו עם לימודי יוגה וגם צברו כלים וידע עסקי. כשחזרו לארץ הבינו שהם רוצים לשלב את החיבור שלהם לאדמה, לעולם ולאנשים, גם במסגרת העשייה העסקית שלהם – וכך, הם הביאו לעולם בת נוספת: בלו הונה.

“המחשבה על למצוא פתרון לקשים מפלסטיק עלתה לינון לפני 10 שנים, אחרי שהוא גר בהוואי והתחבר מאוד לטבע ולים. באותו זמן, צחקתי עליו והמשכנו הלאה”, נזכרת כליל באיך הכל התחיל. בסופו של דבר הם חזרו לרעיון הזה ופיתחו אותו לרמה של עסק שמנסה להיות חלק מהפתרון לבעיית הפלסטיק העולמית. השם “בלו הונה”, אם אתן תוהות (כי גם אני תהיתי) הוא שמה של צבה דימיונית ששומרת על חיות הים בעזרת ילדים ואנשים שהיא מבקשת מהם עזרה. 

“המילה הונה בשפה העתיקה של הוואי פירושה סודות החיים, ומתייחסת גם לרוח שמניעה את החיים. אבל זה לא רק זה. המילה הונו מתייחסת בהאוואינית לצבי ים, ובהוואי יש מסורת עתיקה של גולשים שנושאים תפילה לפני שהם נכנסים למים. בתפילה הם אומרים ‘הגני עליה הונה’, והם מתייחסים גם לצבי הים”. מסתבר, כך גיליתי מהשיחה שלי עם כליל, שאם רואים במים צבי ים, אפשר להיות בטוחים שאין בסביבה כרישים – וכך הגולשים יכולים לגלוש בביטחה. מדהים, לא? אגב, לכליל כבר יש סיפור ילדים מקסים על בלו הונה, הצבה הכחולה, שהיא מספרת לילדות שלה ובתקווה תוציא אותו בקרוב כדי שכל אימא אקולוגית בעולם תוכל לספר את הסיפור הזה לילדים והילדות שלה.

כליל וינון שיר; צילום: יעל גבריאלי

קש מקש - כמה פשוט, ככה חכם

על פניו, המוצר שמייצרת בלו הונה נשמע מאוד בסיסי ופשוט – קשים מתכלים עשויים קש, שמהווים חלופה לקשי הפלסטיק הבלתי-מתכלים. אבל הקשיות המתכלות הן רק המוצר הסופי בתוך שרשרת שלמה של עשייה, אותה כליל מנהלת. ” רק בארצות הברית צורכים משהו כמו 500 מיליארד קשי פלסטיק מידי יום ובישראל עד חמישה מיליון קשים ביממה”, מדגישה כליל את גודל הבעיה. “ויש עוד הרבה השלכות סביבתיות לשימוש בקשי פלסטיק. השינוע שלהם מהמפעל לבתי הקפה, המסעדות או הבתים, הוא כמו שינוע של אוויר. בנוסף, קשי הפלסטיק שנזרקים אחרי שימוש אחד בלבד רק ממשיכים להצטבר. בגלל הגודל והצורה שלהם – אי אפשר למעשה למחזר אותם, ולרוב מוצאים את עצמם בימים ואוקיאנוסים. לכן רצינו לפתח מודל שבו אנחנו עוזרים לכל מדינה שיש בה צורך בקשים, לייצר קשים בצורה מקומית ואקולוגית”.

הקשים של בלו הונה עשויים מגבעולים של גידולי חיטה, שהוא תוצר לוואי בתעשיית ייצור החיטה. אחרי עונת הקציר, הקשים נאספים, נחתכים בצורה ידנית, עוברים ניקיון על-ידי הרתחה במים ונארזים באריזות ידידותיות לסביבה. בעוד שכיום נעשה שימוש בקש בקוטר קטן יחסית, כליל הספיקה לחשוף בפני שבקרוב ישיקו קש חדש עם קוטר עבה יותר שהוא פרי פיתוח מקומי שנעשה במשותף עם בלו הונה.

קצב ההתכלות של הקשים תלוי בגורמים הסביבתיים כמו הרוח, הלחות והרטיבות של המצע שבו הוא נמצא. “בקומפוסט הקשים שלנו מתכלים תוך שבועיים-שלושה, אבל גם אם זורקים את הקש לפח רגיל הוא יכול להתכלות תוך שלושה שבועות או עד חודשים ספורים. במחקר שעשינו גילינו שאפילו אם הקש נזרק בתוך שקית סגורה הוא מכלה את עצמו. זה אמנם יקח יותר זמן, אבל עדיין יקרה”. חוץ מזה, בשונה מקשי הפלסטיק שהם גורם בטיחותי מסוכן לבעלי החיים באוקיאנוסים, אם הקש יגיע לאזור מחיה ימי הוא יכול לשמש אפילו כמזון עבור בעלי החיים. 

צילום: יעל גבריאלי

תחשוב טוב - יהיה טוב

נכון להיום, אין לקשים של בלו הונה תו תקן אקולוגי רשמי, בין היתר בגלל העלויות הגבוהות שנדרשות במסגרת הפיקוח לקבלת תו התקן. עם זאת, כליל שמה לעצמה כמטרה לערוך מחקרים עצמאיים עם חוקרים שונים על מנת לוודא שהקשים יהיו הכי אקולוגיים וידידותיים לשימוש. 

אחד מהדברים היותר יפים שאני מוצאת בדרך של בלו הונה בכלל, וכליל בפרט, הוא הרצון לעשות טוב בעולם מתוך גישה של עשייה חיובית ולא הפחדה. “זה היה לנו חשוב ממש מההתחלה, אנחנו לא מנסים להפחיד אף אחד, אבל כן חשוב לנו להעביר את המסר ולהוביל את השינוי. אנחנו מאמינים שהעולם מלא באנשים טובים שרוצים לעשות את השינוי ולהיות חלק מיוזמות חיוביות. את לא תראי אצלנו תמונות של חיות ים מסכנות, אפילו שברור שאפקט ההרתעה עובד על אנשים”. 

והעשייה החיובית של בלו הונה בקהילה לא נגמרת שם. “אנחנו שואפים לעשות טוב ולתרום בחזרה לקהילה כמה שאפשר”, מספרת כליל. “האריזות של הקשים שאנחנו שולחים ללקוחות שלנו נארזות בשיתוף עמותת כוכב, שמעסיקה אנשים עם מוגבלויות וצרכים מיוחדים. הם עושים עבודת קודש”. 

מאז שנת 2019, נמכרו למעלה משני מיליון קשים מקש, שלמעשה החליפו את קשיות הפלסטיק המזהמות. עבור מי שחובב לשתות מקשי שתייה, מדובר בשינוי קטן למדי שיכול לעשות שינוי משמעותי לאורך זמן – ומבחינתי זו כבר סיבה מספיק טובה לנסות…

קרדיט תמונה ראשית: סטודיו diTales

הכתבה אינה ממומנת.

נהנית מהכתבה? מוזמנת לשתף >>

Share on email
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on facebook