שבוע מהפכת האופנה מתרחש מידי שנה בשבוע הסובב את ה-24 לאפריל, יום השנה לאסון ראנה פלאזה בשנת 2013. ראנה פלאזה היה מפעל בבנגלדש ששיכן מספר מפעלים ומתפרות, בו עבדו כ-5000 עובדים עבור מותגי אופנה רבים. ביום בו קרס הבניין, נמחצו למוות למעלה מ-1,100 בני אדם וכ-2,500 נוספים נפצעו – מה שהופך אותו לאסון התעשייתי הרביעי בגודלו בהיסטוריה. האנשים שעבדו בבניין, שהיו בעיקר נשים, אמנם הצביעו על הליקויים והבעיות שבו, כולל ביום האסון, אך התלונות נפלו על אוזניים ערלות אצל ה”גורמים מלמעלה” שרצו לעמוד בדד-ליינים הקשוחים שקיבלו מחברות האופנה המהירה שעבדו עבורן. באותה שנה, הוקמה תנועת Fashion Revolution בבריטניה, שהחלה עם יוזמת שבוע מהפכת האופנה והפכה אותה למשמעותית ביותר ברחבי העולם כולו.
אנו מציינות ומציינים את שבוע מהפכת האופנה ביום בו קרס הבניין כדי קודם כל לזכור את הקורבנות שאיבדו את חייהם לשווא, אך גם כדי לזכור את הקשר שבין תעשיית האופנה לניצול האנושי (והסביבתי) שאנו רואים סביבנו כיום. זכויות האדם וזכויות הטבע קשורות ותלויות זו בזו במידה רבה. אנחנו, בני האדם, הם רק חלק קטן מהמערכת האקולוגית הרחבה שבתוכה אנו חיים, והיכולת שלנו להמשיך להתקיים בתוכה תלויה במובנים רבים בבריאות של הפלנטה עצמה. תפיסת העולם הקולוניאליסטית המערבית מנסה לעשות הפרדה בין הדברים, אך משבר האקלים שהולך ונהיה נוכח יותר בחיינו – מוכיח שלא כך הדבר. איננו יכולים להמשיך להשתמש במשאבי הטבע ההולכים ומתמעטים, לזהם את האדמה והאוקיאנוסים, ולאפשר לעסקים הגדולים להרוויח בזמן שעובדים בשרשרת האספקה נאבקים כדי לפרנס את עצמם בכבוד.
מאה שנים של ניצול
תעשיית האופנה המהירה היא תוצר של מאות שנות ניצול של בני אדם ושל משאבי הטבע הטבעיים. במקום להרים ולחזק אותנו כפרטים וכחברה, היא מחזקת את אי השיוויון ומפחיתה את קולן של קבוצות מיעוטים בחברה (מגדר, מעמד, צבע, מבנה גוף, אתניות, דת וכדומה). שבוע מהפכת האופנה לשנת 2021 מוקדש לצורך בשינוי קיצוני במערכות היחסים שלנו – זה עם זה ועם הבגדים שלנו.
אפשר לומר, שבזכות מגפת הקורונה התחלנו להסתכל מחדש על מערכת הערכים שלנו, לחקור את היחסים שלנו עם החפצים שלנו – ובעיקר הבגדים, והתחלנו לראות מה המשמעות של אסון טבע שפוקד אותנו ברגע אחד במלוא כוחו. אז נכון, משבר האקלים מתגנב לעברנו לאיטו לאורך שנים, אבל אם לא נפעל עכשיו – לא יהיה חיסון שיוכל לעצור אותו.
כיום, יותר מתמיד, אנו זקוקות למהפכה אופנתית. אנחנו צריכות שיתוף פעולה של אזרחיות, עסקים וממשלות שאכפת להם ולהן כדי להבטיח שזכויות האדם והטבע לעולם לא ירמסו רק כדי להגדיל את שורת הרווח הסופית. וזה חייב להתחיל בנו, כי אם לא אנחנו – אז מי?
לקריאה נוספת אודות תנועת Fashion Revolution והעשייה שלה.