מהי מדיניות סחר הוגן ומה הקשר שלה לתעשיית האופנה

כפי שבוודאי כבר הספקתן לקרוא במגזין הזה יותר מפעם אחת, ההשלכות ההרסניות של תעשיית האופנה המהירה על העולם שלנו לא מתחילות ומסתיימות בפגיעה הסביבתית. כצרכניות מודעות שרוצות שהבגדים שאנחנו לובשות עלינו מידי בוקר ישקפו את מי שאנחנו – אנחנו חייבות לקחת בחשבון גם את ההשלכות של תעשיית האופנה המהירה על העובדים שלה. וכאן בדיוק נכנסת מדיניות סחר הוגן לתמונה.

בזכות המודעות ההולכת וגדלה לנזקי תעשיית האופנה ולאירועים כגון אסון ראנה פלאזה, יש קהילה הולכת וגדלה של צרכנים שאכפת להם לגבי האנשים שייצרו עבורנו את הבגדים. מדובר בתנועה של אנשים ששמים בראש סדר העדיפויות שלהם את הערך של הבגדים (כלומר, האלמנטים השונים של אופנה איטית כגון איכות ותנאי ייצור ידידותיים לסביבה ולחברה) על פני הטרנדיות שלהם (כלומר, האלמנטים השונים שמגדירים אופנה מהירה).

מהי מדיניות סחר הוגן?

מדיניות סחר הוגן התחילה עם חקלאי הקפה שביקשו לקבוע סטנדרטים של הוגנות עבור העובדים שבשרשרת האספקה שלהם. עם הזמן, נוספו עוד ועוד תעשיות לתנועה הזו, כמו למשל קקאו, כותנה, יהלומים ועוד תעשיות רבות אחרות. המדיניות הזו מבטיחה כי יותר מהכסף שמרוויחים בעת מכירה של מוצר צריכה מסוים (ממוצרי מזון ועד לבגדים) יועבר לאנשים שמייצרים את חומרי הגלם והמוצרים עצמם, ומבטיח כי אותם עובדים עושים את עבודתם בתנאים טובים.

לארגונים כמו סחר הוגן ארצות הברית (Fair Trade USA) ישנו תהליך הסמכה ואישור של למעלה מ-300 סעיפים שונים שחברות צריכות לעמוד בפניהן כדי לזכות בחותמת הרשמית שלהם – אותו תו סחר הוגן. התהליך הבירוקרטי הזה אמנם ארוך ומסובך (וגם יקר), אבל מאפשר לתת לקונים ביטחון שהמוצר שהם רוכשים יוצר בצורה הוגנת לאורך כל שרשרת האספקה. בנוסף לתנאי עבודה טובים יותר ולשכר הוגן יותר, מדיניות סחר הוגן מאפשרת ליתרון נוסף שנוגע לטביעת הרגל הסביבתית של היצרן. כלומר, במסגרת המדיניות הזו, על היצרנים לקבוע יעדים ולעקוב אחר ההתקדמות שלהם בהפחתת השימוש במים, פסולת ואנרגיה המופקת ממקורות לא טבעיים.

סחר הוגן באופנה

כשאנחנו מדברות על סחר הוגן באופנה, אנחנו קודם כל מדברות על תנאי שכר הוגנים לחקלאים והחקלאיות שמגדלים ומגדלות את הכותנה ממנה עשויים לפחות מחצית מהבגדים שלנו. מחקרים מראים שאם מותגי האופנה ישלמו רק 20 אגורות יותר נוספים עבור הכותנה שנדרשת לייצור של חולצת טישירט אחת, השיפור במצבם של אותם חקלאים וחקלאיות משתנה בצורה דרמטית. מעוני קשה שבקושי מאפשר להם להחזיק קורת גג מעל ראשם ולאכול שלוש ארוחות טובות ביום, הם יכולים לעבור למצב שבו הילדים שלהם יכולים ללכת לבית הספר ולרכוש השכלה, ולמשפחה כולה לחיות אורח חיים טוב יותר. בנוסף, מדיניות סחר הוגן רלוונטית כמובן גם במורד שרשרת האספקה, כמו למשל תנאי העסקה ושכר טובים עבור אלו שעובדים במפעלי הטקסטיל והאופנה.

למרבה הצער, בעוד שהמודעות לצרכנות הוגנת, איטית ואורגנית של מוצרי מזון היא יחסית טובה, המודעות לסחר הוגן באופנה נמוכה בצורה משמעותית. הסיבה לכך נעוצה, ככל הנראה, בהסתכלות השונה שלנו לאוכל שאנחנו צורכות ומכניסות לגוף שלנו, לעומת הבגדים שאנחנו לובשות על גבי הגוף שלנו. עם זאת, ברור כשמש שאנחנו חייבות להסתכל על שני הדברים באותה צורה שכן הנזק הסביבתי, החברתי והאישי ששתי התעשיות הללו גורמות הוא דומה מאוד. 

מזמינה אתכן לעקוב אחר הפעילות של סחר הוגן ישראל, שחוגגת היום (6/5) את יום סחר הוגן 2021 ולהצטרף למאבק שלהם להגדלת המודעות לסחר הוגן ושינוי מהותי במדיניות ההעסקה והעשייה בשרשראות האספקה ברחבי העולם.

קרדיט תמונה ראשית: Fair trade USA

נהנית מהכתבה? מוזמנת לשתף >>

Share on email
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on facebook