בעוד שמחקרים מצביעים בברור על כך שתזונה טבעונית היא טובה בהרבה לסביבה מאשר החלופות, זה פחות ברור כאשר מדברים על אופנה טבעונית. השימוש בחומרים טבעיים שמקורם בבעלי חיים – כמו עור, צמר ומשי – משמשים את תעשיית האופנה מזה אלפי שנים, אבל האג’נדה המקיימת דווקא העלתה את הפופולריות של שימוש בחומרים טבעוניים בתעשייה. לפיכך, אני כאן כדי לשאול – וגם לענות – האם אופנה טבעונית היא באמת טובה יותר לסביבה?
אם נסתכל אך ורק על פליטת גזי החממה של חומרים מבוססים בעלי חיים בהשוואה לחלופות הטבעוניות שלהם – התשובה היא שלרוב החומרים הטבעוניים הם יותר ברי קיימא. כמובן שהדבר מושתת על העובדה שכדי לייצר כמויות גדולות של חומרים מבוססים בעלי חיים יש לגדל כמות גדולה של בעלי חיים שמהם מייצרים את אותם החומרים. וכך, בדומה לתעשיית המזון, פליטות הפחמן הגבוהות מגיעות בעקבות אלמנטים רבים בשרשרת האספקה של החומרים מן החי, החל מכריתת יערות ועד לפליטות של גז מתאן ממערכת העיכול של בעלי החיים.
זה לא כל-כך פשוט
עם זאת, מחקרים מראים שההשפעה הסביבתית של פליטות הפחמן בעקבות ייצור חומרים כגון עור או צמר לא בדיוק מספרים את כל הסיפור. ברוב המקרים, מוצרי עור למשל עשויים להחזיק מעמד זמן רב יותר מאשר פריט לבוש אשר עשוי מחומר סינטטי. מחקר משנת 2018 שבדק את מחזור חיים של ארבעה סוודרים – עשוויים צמר, כותנה, תערובת של פוליאסטר וכותנה, ואקרילן – מצא שדווקא לסוודר הצמר הייתה ההשפעה הסביבתית הפחותה ביותר כאשר לוקחים בחשבון גם את שלב השימוש (שכולל את משך זמן הלבישה וההשפעות שבכביסת החומרים).
בנוסף, חשוב לזכור שחלופות טבעוניות מכילות לרוב מידה מסויימת (ולא מועטה) של חומרים סינתטיים, כאשר לדוגמה חלק מהעורות הטבעוניים עשויים 100% פלסטיק והחלופות לצמר ומשי הם לרוב פוליאסטר, אקרילן ואצטט שגם הם סוג של פלסטיק בסופו של דבר. זה אולי לא משמעותי כשלוקחים בחשבון שפוליאסטר הוא חומר שמיוצר כמוצר לוואי לעיבוד נפט והפקת דלקי מאובנים, אבל יש לו משמעות גדולה כאשר בוחנים את בעיית שחרור המיקרופלסטיק למים בעת הכביסה.
כשטבעוני ובר קיימא הן לא מילים נרדפות
לפיכך צריך להבין שחומר טבעוני הוא לא בהכרח ידידותי יותר לסביבה ושבתעשיית האופנה “טבעוני” הוא לא בהכרח “בר קיימא”. כמובן שיש מקרים שזה אכן כך, אבל כשמדברים על טבעונות בתעשיית האופנה המטרה הראשונה היא לא קיימות. אבל עדיין יש מקום להישאר אופטימיים. החומרים הטבעוניים עדיין נמצאים בחיתוליהם, בטח כשמשווים לשימוש ארוך השנים בחומרים מן החי. כיום כבר אפשר למצוא חלופות טובות וידידותיות לסביבה לחומרים מהחי, וללא ספק האלטרנטיבות רק ימשיכו להשתפר עם הזמן.
אז לסיכום, ישנן סיבות אתיות רבות שבגינן א.נשים בוחרים באופנה טבעונית, אבל מנקודת מבט סביבתית הבחירה הזו היא קצת יותר מורכבת. לכן, כדאי לבחון כל חומר או פריט לגופו ולא להסתכל על הנושא בצורה כוללנית. נסי לשאול את עצמך שאלות כגון – האם אני יכולה להשיג את הפריט הזה בחנות יד שנייה? האם הפריט הזה ישמש אותי לאורך זמן ואעשה בו שימוש של לפחות 30 פעמים? האם יש לי כבר משהו דומה בארון שיחסוך לי את הרכישה של הפריט החדש? שאלות מהסוג הזה לרוב יעזרו לך להבין האם את באמת מעוניינת וצריכה לרכוש את הפריט החדש.