לא עוצרת בורוד: האפליה המגדרית שמתחבאת במוצרי הצריכה שלנו

מוקדם יותר החודש, הודיע אנדרו קואומו, מושל מדינת ניו-יורק שבארצות הברית, כי הרפורמה החדשה שאוסרת על גביית המס הורוד נכנסת לתוקפה. מכאן, שנכון להיום אסור לעסקים לגבות מחיר שונה עבור שירותים או מוצרים דומים באופן מהותי על בסיס מגדרי. הרפורמה מבוססת כמובן על בסיס איסור על אפליה על בסיס מגדרי, שמוגדר על פי חוקי המדינה. בהנחה שהרפורמה אכן תאכף, עסקים שיפרו את החוק עשויים לקבל קנסות או אפילו זמן מאסר.

מרוויחות פחות, משלמות יותר

מס ורוד הוא כינוי למחיר הגבוה יותר שמשלמות נשים עבור צריכה של מוצרים או שירותים, לעומת המחיר שמשלמים גברים עבור מוצר או שירות דומה במהותו. הדוגמאות לכך הן רבות, וניתן למצוא אותן בתחומים הנחשבים נשיים כמו למשל עיצוב שיער וקוסמטיקה, אבל גם עבור שירותים ומוצרים אחרים כמו ניקוי יבש וגיהוץ או מוצרים ממותגים לתינוקות בנים ובנות.

בשנת 2015 פרסמה מחלקת הצרכנות של עיריית ניו יורק את ממצאי ההשוואת המחירים שערכה בין מוצרים בעלי גרסאות נשיות וגבריות. המחקר כלל מוצרים של כמעט 100 קמאונעים שונים, ומבין המוצרים שנבדקו ניתן היה למצוא סכיני גילוח של אותו מותג ששווק לנשים או לגברים וגם מכנסי ג’ינס של אותו מותג ואותו דגם לגברים ולנשים. המצאים הראו כב-40% מהמקרים הגרסה ששווקה לנשים הייתה יקרה יותר. שנה לאחר מכם, במחקר שנערך עבור הקונגרס האמריקני נמצא שהסיכוי שמוצר לנשים יתומחר במחיר גבוה יותר לעומת אותו מוצר שפונה לגברים גבוה פי 2. במקביל, מוצרים זהים עם מיתוג שונה לגברים ולנשים יתומחרו בצורה זהה רק ב-40% מהמקרים.

הקמעונאים שנבדקו במסגרת המחקרים האמריקאים כמובן נתנו אין ספור תירוצים לפערים במחיר, אבל בשורה התחתונה ברור שמדובר בהעמקת אי השיוויון הכלכלי בין גברים לנשים. אי השיויון הזה מתחיל קודם כל במשכורת, כאשר ישנן נשים שמרוויחות פחות מגברים גם כשהן עושות בדיוק את אותה העבודה ואותן השעות (אם לא יותר) משל הגבר שעובד במקביל אליהן. החיבור לתרבות הצריכה הוא רק מתבקש שהרי נשים הן אלו שסובלות במיוחד מההכתבה החברתית באשר לאיך הן צריכות להיראות ולצרוך. נשים הולכות לקנות סכין גילוח ורוד כי כמה גברים החליטו שנשים צריכות להיות חלקות, וקונות כמויות של מוצרי איפור כדי להתאפר ולהיראות “זוהרות בצורה טבעית”. כל זאת, כשהן מוציאות את הכסף הזה ממשכורת שעומדת על 2/3 ממשכורת של גבר שיקנה בחצי מחיר את אותו סכין גילוח.

אבל אפשר גם אחרת

חשוב לציין שהשימוש במילה “מס” הוא קצת מטעה, שכן לא מדובר במס שהמדינה גובה, אלא המחיר שנקבע על ידי היצרנים והמשווקים (שרובם כמובן גברים, אבל זה לכתבה אחרת). כלומר, אפשר וצריך להתייחס ל”מס הורוד” כמס חברתי נוסף שנשים מחוייבות לשלם בחיי היומיום שלהן על רכישה של מוצרים שמשווקים להן באופן ישיר. עם זאת, הביקורת החברתית כלפי אותן מדינות שבהן קיים “מס ורוד” (אחסוך לכן את החיפוש באינטרנט ואעדכן שכמובן ישראל מופיעה ברשימה זו), גורסת שעל המדינה להתערב כדי לעצור את האפליה המגדרית בצורה של חקיקת חוקים ואכיפתם. 

כאן בדיוק נכנסת הרפורמה של קואומו בניו יורק. “ניו יורק מובילה את האומה בקידום זכויות נשים, ואבן דרך זו מסמנת את הצעד האחרון במסע של ניו יורק לשבור מחסומים ולהציב נשים בשדה משחק שווה הזדמנויות”, כתב קואומו בהצהרה ששחרר בהקשר לרפורמה החדשה. “על ידי ביטול המס הורוד, נשים ונערות כבר לא יהיו כפופות לאפליית מחירים ומזיקה ובלתי הוגנת, וכל עסק שלא יצליח לשים קץ לפרקטיקה המגונה הזו ישא באחריות”.

מי שמנסה כיום להעביר הצעת חוק בישראל שאוסרת על אפליית מחירים על בסיס מגדרי היא חברת הכנסת מרב מיכאלי, ממפלגת העבודה. ח”כ מיכאלי, אשר עוסקת בפעילות פמיניסטית לקידום נשים והשוואת זכויותיהן, הגישה בתחילת השנה שעברה הצעת חוק שכזו, בתקווה להעביר אותה אחרי הבחירות. מאז, עברנו שלוש מערכות בחירות, ומצבן של הנשים בישראל רק הולך ונעשה רע יותר, בדיוק בגלל הקלות הבלתי נסבלת שהממשלה הנוכחית (וגם הקודמת) מתייחסת לבעיות המשויכות בעיקרן לנשים.

“נתניהו רוצה להיות אמריקה? בניו יורק נכנס היום לתוקף האיסור על ה”מס הורוד”. או במילים אחרות: איסור אפליה על בסיס מגדר במחיר של מוצר או שירות”, מתייחסת חברת הכנסת מיכאלי לרפורמה של קואומו. “הצעת החוק שלי שאוסרת על המס הוורוד בישראל מחכה כבר שנתיים לאישור, אבל ממשלה שמאפשרת לפטר 70% נשים, מאפשרת גם לעשוק אותן במחיר. עוד סיבה למה אנחנו צריכות שלטון חדש, בהקדם. עד אז, אני קוראת לעסקים עצמם: אל תחכו לחוק כדי לעשות את הדבר הנכון. אין מצב שתמכרו לגברים בזול ולנשים ביוקר. פשוט אל.”

ומה נעשה עד אז?

בזמן שאנחנו מחכות שהמדינה שלנו תתקן את העיוות הצרכני הזה, עדיין יש ביכולתנו, הצרכניות, לעשות משהו בנידון בעצמנו. הנה כמה רעיונות עבורכן:

  1. אל תחששו לרכוש מוצרי צריכה המסומנים ככאלו שמיועדים לגברים (או בנים). כמעט כל המוצרים שנמכרים באריזה כחולה – מסכיני גילוח ועד קרם לחות – הם העתק מדוייק של מוצרי הצריכה שנמכרים באריזה הורודה היקרה יותר.
  2. עשו סקר שוק ובדקו מיהן החברות שלא מפלות בין גברים לנשים. בדקו האם ישנן חברות שמייצרות מוצרים ללא התאמה מגדרית (gender neutral) או שאכן מוכרות מוצרים שונים למגדרים השונים, אך באותו המחיר בדיוק.
  3. השתמשו בקול שלכן במדיות החברתיות ובכלל. אם מצאתן חברה שמוכרת מוצרים או שירותים במחירים שמפלים נשים לרעה – ספרו על כך לחברות ולעוקבות שלכן ברשתות החברתיות.

למידע נוסף בנושא:

להכרזה הרשמית של מושל ניו יורק באתר המדינה.
לעוד עובדות בנושא המס הורוד באתר pink.tax
הלו קיטי, ביי ביי כסף – בדיקת כלכליסט מסוף 2015 על פערי מחירים בין מוצרים לגברים ונשים בישראל.

נהנית מהכתבה? מוזמנת לשתף >>

Share on email
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on facebook