כך תזהי בגדים איכותיים שישמשו אותך לאורך זמן

תעשיית האופנה היא אחת מהתעשיות הגדולות בעולם, אשר מייצרת הכנסות שנתיות של 2.5 טריליון דולר בשנה ומעסיקה מיליוני אנשים בכל רחבי העולם. גודלה של התעשייה מביא לא רק יתרונות, אלא גם אתגרים ברורים: התעשייה היא אחת מהצרכניות הגדולות ביותר של של מים בהשוואה לתעשיות אחרות, אחראית לכ-10% מפליטת הפחמן העולמית ולכמויות פסולת מטורפות לכל אורך שרשרת הייצור והאספקה (מטקסטיל, דרך אריזות פלסטיק ועד מיקרופלסטיק). אחת מהדרכים להפחתת ההשפעות השליליות של תעשיית האופנה הוא המעבר לכיוון של צרכנות בת קיימא, שהעיקרון המרכזי שלה הוא בעלות ארוכת טווח על בגדים איכותיים ושימוש חוזר ככל הניתן בהם. במשך שנים רבות, ההנחה הרווחת היא שאם נקנה בגדים בחנות אופנה מהירה הם בהכרח יהיו באיכות נמוכה, ואילו פריטים יקרים הם בהכרח סממן לאיכות. כיום, לטוב ולרע – אנחנו יודעות שזה לא בדיוק המצב. 

הטיפים הבאים נועדו לעזור לך לזהות בגדים איכותיים שישמשו אותך לזמן רב, ויהיו תפורים בצורה שתחזיק מעמד גם לאחר כביסות רבות במכונת הכביסה, ייבוש בשמש וכדומה.

(1) קחי בחשבון את סוג הבד

אחת הדרכים הכי משמעותיות לזיהוי בגדים באיכות טובה שגם ישמשו אתכם לזמן ארוך הוא סוג הבד. אם הבד באיכות נמוכה – זה לא משנה כמה העיצוב של הבגד יהיה טוב או עד כמה הוא נראה טוב – הוא פשוט לא ישרוד לאורך זמן או שזה יהיה סבל ללבוש אותו ליותר משעה. לכן כדאי לזהות מהם הצרכים הספציפיים שלך ומהן התכונות שאת מחפשת בבגד – עוד לפני שאת יוצאת לשופינג (וירטואלי או פיזי). כך למשל, אם את מחפשת פריט לבוש שישמשו אותך בעיקר לחודשי הקיץ, כדאי לבחור בפריטים המיוצרים מבדים טבעיים, כמו פשתן או כותנה (עדיף אורגנית, אבל לא נתקטנן) שנחשבים להיות בדים נושמים וברי-קיימא.

מה חשוב לדעת בתכלס?
1. רגע לפני שאת רוכשת את הבגד, תני הצצה לתווית שמספרת על תמהיל הסיבים שממנו הוא עשוי (כותנה, פוליאסטר, משי, ניילון, לייקרה וכדומה). באופן כללי, בדים טבעיים עדיפים כמעט לכל מטרה וסיטואציה, אפילו אם הם עולים יותר כסף. אנחנו מדברות כאן על: כותנה, פשתן, טנסל (Tencel) והמפ. 
2. חשוב לדעת שלא כל הבדים הטבעיים נוצרו שווים – כך למשל, צמר הוא אמנם סיב טבעי, אבל לאורך זמן דורש יותר השקעה בתחזוק שלו (נוטה להתכווץ בכביסה, לגרד לאחר זמן מה וכו’). גם בכותנה יש רמות שונות של איכות, ולכן חשוב לשים לב שהבד לא דק מידי (גורם לו להיות שקוף ופחות עמיד לפגמים).
3. בדים סינתטיים כמו פוליאסטר, ניילון, לייקרה ואקריליק עשויים להיות עמידים (לא תמיד) אבל לא מאוד נוחים לאורך זמן כי הם לפעמים פחות נושמים ונשחקים מהר יותר.
4. דבר נוסף שכדאי לקחת בחשבון כשמדברים על בדים הוא עניין התערובות – אם הבד עשוי מכמה סוגים של סיבים (למשל 50% כותנה 50% פוליאסטר), כך קשה עד בלתי אפשרי למחזר אותו (לעומת 100% כותנה) ולכן נחשב להיות פחות בר-קיימא.
5. שאלות שכדאי לשאול את עצמך בזמן המדידה הראשונה של הבגד: האם הבד נעים לי על הגוף? האם נוח לי לשבת, לשכב, לעמוד, להזיז את הידיים כשאני לובשת אותו? האם אני מרגישה צורך כל הזמן לסדר את בגד כך שישב עליי בצורה נורמלית? האם הבגד הזה מראה במהירות סימנים של קמטים (והאם זה נראה ממש נורא)? התשובות לשאלות האלה אמורות להגיד לכן אם את צריכה לשמור את הבגד הזה בארון או לוותר עליו.

(2) חשבי על הצבעוניות

כשמדברים על ביטוי עצמי באמצעות בגדים, אחד מהאלמנטים הראשונים שעולים הוא דווקא בחירת הצבעים (וההדפסים) למלתחה. עם זאת, חשוב לזכור כי רוב הבדים מתחילים את חייהם דווקא בצבעים נייטרליים (לבן, צהוב בהיר וכדומה). כחלק מהתהליך העיצובי, לרוב הבדים הללו יצבעו בהתאם לצבעים הטרנדיים של העונה או לפי בקשת המעצבים. הצביעה יכולה להיעשות בצורה טבעית, באמצעות פיגמנטים שמקורם בצמחים, או בצורה כימית, עם פיגמנטים סינתטיים. עם זאת, לא משנה איך הצביעה נעשתה – אפשר לצאת מנקודת הנחה שהצבעים שנעשה בהם שימוש ידהו לאורך זמן.

מה בתכלס?

1. חשוב לקרוא את המידע שכתוב על התווית הצמודה לבגד, בכל הנוגע להוראות הכביסה. אם למשל את שונאת לעשות כביסה ביד והפריט מחייב זאת או אם את לא אמורה לשים את הבגד במייבש ואין מבחינתך סיטואציה כזו – מומלץ שלא לקנות מלכתחילה את הבגד הזה. 
2. זה לא משנה שירוק-ניאון-מרקר הוא הצבע הכי טרנדי לעונה אם הוא גורם לך להיראות כאילו את עומדת להקיא. אל תקני בגדים שגורמים לך להרגיש לא בנוח או לא במיטבך כי סופם לשכב לנצח בארון.
3. 
העדיפי לרכוש בגדים שנצבעו בתהליכים טבעיים ממותגי אופנה שיש להם מודעות לסביבה.

(3) בחני אספקטים של גזרה וחייטות

אחד מהדברים החשובים שיש לשים לב אליהם לפני שקונים בגדים חדשים, בעיקר היקרים שבהם, הוא התפרים. הצורה, המבנה והאופן שבו הבגד מונח על הגוף – כל אלה תלויים בתפרים שלו. לכן, אם התפרים הללו לא עשויים טוב מסיבה כזו או אחרת, זו אינדיקציה די טובה שהבגד לא יחזיק מעמד לאורך זמן.

מה בתכלס?
1. כדי לבדוק את איכות התפרים, כדי קודם כל לעשות בדיקה חזותית ולראות כיצד הבגד יושב על הגוף. האם יש התכווצויות, מתיחות או קיפולים לא רצויים בבגד באזורים שבהם יש תפרים? האם הרוכסן בולט או מזדקר מהבגד? האם הכפתורים נתפרו בצורה טובה או כבר עכשיו נראים כאילו עומדים ליפול? כל אלה הם רמזים טובים לאם התפירה איכותית מספיק. 
2. דרך נוספת לבדוק את התפרים היא כמובן להפוך את הבגד ולהסתכל על התפרים מקרוב. אני לא אומרת שאתן צריכות לדעת מה ההבדל בין סוגי התפרים השונים, אבל בעיקר כדאי לשים לב אם התפרים נראים ישרים ותפורים היטב. אם הם עקומים או שנראים כאילו הם עומדים להיפרם  – כנראה שעדיף להשאיר את הבגד הזה מאחור.

אז לסיכום – בגדים איכותיים ונעימים הם לרוב בגדים שכיף לנו ללבוש לאורך זמן, ואנחנו לא ממהרות להחליף לטובת בגד חדש יותר. נכון, הם אולי יקרים יותר, אבל חשוב להסתכל על הטווח הארוך – האם בגד אחד איכותי שכיף לך ללבוש לא עדיף מחמישה פריטים מעאפנים שאת בכלל מתבאסת להוציא מהארון? השקעה בבגדים איכותיים משתלמת לטווח הארוך, לא רק ברמה הכספית אלא גם הנפשית – שכן ארון מסודר עם בגדים שכיף לך ללבוש כל הזמן עוזרים על תחושת המועקה הכללית כל פעם שנעמדות מול הארון בהרגשה ש”אין לי מה ללבוש”.

כל התמונות המופיעות בכתבה זו מאתר Unsplash.

נהנית מהכתבה? מוזמנת לשתף >>

Share on email
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on facebook